Pages

Thursday 18 August 2011

Eh2, kueh ketayap!




Bagi owg yg mmg pro masak mmg la xkesah sgt klo nk wt kueh ketayap nie.. Tp bg aku yg so-so nie, mmg bgga abesla kn dapat wt kueh yg paling alim nie.. hehehe.. J
Bahan A:
Tepung beras 1 kampit (cap gajah taw!)
Tepung gandum 1 cawan
Sedikit pewarna hijau
Air
Bahan B (inti):
Kelapa parut 1 biji (pastikan yang muda ckit)
3 senduk gula merah
½ senduk gula
Sedikit garam
Cara: Campurkan semua bahan A. Adun hingga sebati (agak2 da likat, bley la stop). Untuk bahan B, campur kelapa parut ngn semua gula dalam periuk. Nyalakan api dan kacau hingga sebati. Tabur sedikit garam.  Pas 2, dengan menggunakan senduk, adunan bahan A td masukkan dalam kuali supaya ia jd seperti lempeng. Tggu sehingga masak. Angkat dari kuali. Letakkan inti di hujung lempeng hijau 2, dan gulung2.. wat la smpi habes.. Klo ekut resepi nie buley wt dalam 30 kueh ketayap. Selamat mencuba!

0 comments:

Post a Comment